Water-Agile-Fall metodologija u implementaciji Dynamics rešenja

Totović Aleksandar

Ostali podaci

Dynamics
200
Na našem
09:30 - 10:30
004 (88)

Opis predavanja

Vrlo često se mogu ćuti sukobi u mišljenju da li je bolje koristiti Watefall ili Agile metodologije u upravljanju projektima. Ista situacija vlada i kada se govori o ERP projektima, iako ovi projekti nisu baš standardni IT projekti. Ipak, iskusni vođa projekta neće tek tako reći da je bolja jedna ili druga metodologija, barem ne pre nego što sagleda kakav zapravo projekat u pitanju. U implementaciji ERP rešenja, uobičajeno razvoj ne čini veći deo projekta (mada postoje i takvi projekti), a značajnog uticaja ima da li je definisan fiksni opseg ili da li su troškovi fiksni ili ne... Činjenica je da ne možemo koristiti uvek istu metodologiju i na isti način u ovakvim projektima, pre svega jer su svi ti projekti razičiti. Zavisno od zahteva, tipa i količine razvoja, i drugih sličnih karakteristika, trebalo bi i da biramo metodologiju.

Ali šta ako jedan potencijalni Dynamics projekat ima dobar deo karakteristika koji zahteva klasičan Waterfall, ali i karakteristike koje upućuju na Agile? U tom slučaju, možemo izabrati jednu od ove dve metodologije, ili ih kombinovati. S obzirom da je implementacija Dynamics ERP rešenja prilično specifična, ne možđemo kombinovati te dve metodologije bez jasnih pravila. Na ovom predavanju ćemo obraditi način kako upotrebiti najbolje od oba tipa upravljanja projektima.

 

Aleksandar Totović je 4 godine bio MVP za Microsoft Dynamics NAV, ali je odustao od ovog statusa zbog angažovanja u kompaniji Microsoft, gde se trenutno nalazi na poziciji Partner Technology Strategist za Dynamics ERP rešenja u multicountry regionu. U dugoj karijeri je bio na većini pozicija u ERP biznisu, od konsultanta, preko project managera do menadžerskih pozicija. U prethodnom periodu je pokrenuo i ERP Magazin čiji je glavni i odgovorni urednik i bio u prvoj godini postojanja.

Radio je na puno različitih projekata u zemljama regiona, ali u drugim zemljama zapadne Evrope i Amerike. Dugo je držao treninge širom Evrope na teme NAV-a i PowerShella i Azurea, odnosno Office 365. Pored ovih tema, održao je dosta treninga vezano za Project Management u implementaciji ERP rešenja. Aktivni je učesnik tima koji prati razvoj novih verzija NAV-a, više godina unazad. Više od 10 godina je u NAV-u, a više od 30 godina u IT-u (od detinjstva).

Predavač je na mnogim značajnim konferencijama u zemlji i inostranstvu (Directions EMEA, Directions NA, NAV TechDays, Sinergija, MS Network, WinDays, In Touch, SPC Adriatics, Tarabica, interni Microsoft Eventi,...) i autor više oficijelnih kurseva za NAV2015 i NAV2016. Aleksandar je jedan od nekoliko autora ‘How Do I… in NAV’ video materijala, a takođe je i veoma aktivan i čitan bloger. Na Microsoft Convergence Europe 2014 je nagrađen sa Community Champion Award. Dugo je bio član komiteta i jedan od koautora najnovijih ispita za NAV, ali je zbog svog profesionalnog angažmana prepustio ove pozicije mlađim ljudima u globalnom communitiju.

Microsoft Software d.o.o.

Tarabica # IT Conference je najveća tehnička konferencija u Srbiji koju organizuju ljudi koji se profesionalno ili iz hobija bave Microsoft tehnologijama.